Impressie van de jubileumbijeenkomst van Pact Sam Sam

Pact Sam Sam kijkt terug op een zeer geslaagde jubileumbijeenkomst.

Pact Sam Sam bestaat vijf jaar en ‘vierde’ dit jubi29-11-18leum op dinsdag 29 november in de Observant. ‘Armoedebestrijding als opdracht voor de lokale gemeente’, is het thema van deze druk bezochte middag.

De middag begint met 29-11-2een informatiemarkt, waarbij 15 vrijwillige organisaties die zich richten op armoedebestrijding zich (nader) aan de belangstellenden kunnen voorstellen. De kramen worden enthousiast bezocht en er ontstaan vele leuke en interessante gesprekken.

Na de markt is het tijd voor het plenaire gedeelte. Deze wordt afgetrapt door wethouder Tigelaar, die iedereen welkom heet.

‘Bestrijdt het helpen van mensen armoede?’ Dat is de vraag die Raf 29-11-13Janssen, van de Alliantie voor Sociale Rechtvaardigheid, opwerpt. De Alliantie voor Sociale Rechtvaardigheid is een soort Pact Sam Sam, maar dan op landelijk niveau.
Conclusie is uiteindelijk dat het helpt, mits het helpen sociale verhoudingen inzichtelijker maakt en mits het helpen ertoe bijdraagt dat met elkaar samenlevende mensen stappen zetten naar een samenleving met rechtvaardigere sociale verhoudingen. Helpen gebeurt in het alledaagse. Het belang van je gezien en gehoord voelen moet daarbij niet worden onderschat.
Lees hier de presentatie van Raf Janssen

Stadsdicht29-11-12er Nynke Geersma heeft speciaal voor deze gelegenheid een gedicht gemaakt met als titel ‘Vakantieoord’.
Lees hier het gedicht van Nynke Geersma

Daarna is het de beurt aan Eddy Karrenbelt, hoofd van de afdeling Werk en Inkomen van de ge29-11-16meente Amersfoort. Hij begint met een persoonlijk verhaal over zijn eigen jeugd in Leeuwarden. Hij vertelt onder andere dat het geen vetpot was en dat hij zich schaamde omdat bij hem thuis nog lange tijd een tonnetje stond in plaats van een gewoon toilet. Iedereen heeft zo zijn eigen ervaringen rond armoede. In Amersfoort blijkt momenteel 7% van de huishoudens potentieel kwetsbaar. De afgelopen jaren is het beleid in Amersfoort veranderd. Er wordt niet meer alleen een accent gelegd op inkomensondersteuning maar ook op empowerment, zelfredzaamheid en participatie.

De gemeente werkt wat29-11-19 betreft armoedebestrijding samen met veel verschillende partners. Deze partners weten elkaar steeds beter te vinden. Zo is er iedere twee maanden overleg om er voor te zorgen dat niemand tussen de wal en schip raakt. Eddy geeft toe dat niet iedereen bereikt wordt en dat daar voortdurend aan gewerkt moet worden.
Lees hier de presentatie van Eddy Karrenbelt

De middag wordt informeel afgesloten met een drankje en een hapje, waarbij ook de informatiemarkt weer druk wordt bezocht.

29-11-1029-11-5

29-11-429-11-629-11-2029-11-1

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.