Trainingen

In het voorjaar van 2017 biedt Pact Sam Sam twee splinternieuwe trainingen aan. Deze trainingen zijn vrij toegankelijk voor alle vrijwilligers die werkzaam zijn binnen de armoedebestrijding.

Schrijf je snel in want vol=vol.
Inschrijven kan door te mailen naar: secretariaat@pactsamsam.nl

Training 1:

Erkenning & Herkenning
Training dienstverlening aan statushouders

Wanneer je als vluchteling naar Europa komt is alles anders dan je gewend bent. Taal, klimaat, gewoontes, normen & waarden en woonomstandigheden.
Goed integreren en je ook echt thuis gaan voelen in Nederland is dan een uitdaging. Gelukkig zijn er veel vrijwilligers die deze statushouders (erkende vluchtelingen) willen ondersteunen. Hoe kun je als vrijwilliger nu goed aansluiten bij mensen die een hele andere achtergrond hebben dan jij?

Pact Sam Sam geeft in samenwerking met NVA centrum voor integratie en participatie, de training “Erkenning en Herkenning, dienstverlening aan statushouders”.

Tijdens deze training gaat het niet alleen over die ander, over degene die erkend vluchteling is, maar wordt er vooral gekeken naar je eigen culturele bagage.
Hoe kun je verbinding zoeken met mensen die een hele andere achtergrond hebben dan jij? Hoe kijk je met je eigen waarden en normen naar de dagelijkse praktijk van statushouders? Hoe kun je de statushouders vanuit deze achtergrond helpen wanneer er financiële problemen optreden?

Om een beter beeld te krijgen van die dagelijkse praktijk zullen we tijdens de training mensen uitnodigen die zelf als vluchteling naar Nederland kwamen en hier nu wonen.
Met hen gaan we in gesprek.

Doel van de training is dat je inzicht krijgt in je eigen subcultuur en herkent hoe dat je eigen gedrag beïnvloedt. Je ontwikkelt hierdoor je culturele sensitiviteit.Hierdoor kun je beter aansluiten en ben je je bewust van het verschil in waarden en normen.
Verder wordt duidelijk dat niet iedereen op dezelfde manier kijkt naar het thema ‘geld’en leer je welke wegen er bewandeld kunnen worden wanneer er financiële problemen optreden bij de statushouders.

Praktische informatie
Voor wie
: Vrijwilligers en hulpverleners die te maken hebben met vluchtelingen en armoedebestrijding.
Datum: Vrijdag 14 april van 09.30 tot 13.30 uur
Lokatie: NVA centrum voor integratie en participatie, Bloemendalse Binnenpoort 7, 3811 GD Amersfoort
Prijs: Gratis
Inschrijven: Mailen naar: secretariaat@PactSamSam.nl

Training  2:

 ‘Armoede onder de loep’

Elk dubbeltje moeten omdraaien omdat je al jarenlang rond moet komen van een minimuminkomen. Wekelijks naar de voedselbank moeten omdat je het anders niet redt. Je kinderen niet mee laten gaan met een schoolreisje omdat er gewoonweg geen geld voor is. Wanneer je zelf niet te maken hebt met armoede is het moeilijk je voor te stellen hoe het is om in armoede te leven.

Voor vrijwilligers die in hun werk te maken krijgen met mensen met een laag inkomen is de training  “Armoede onder de loep” ontwikkeld.

Tijdens deze training krijg je feiten over armoede. Er wordt duidelijk gemaakt hoe armoede beleefd wordt en we kijken naar valkuilen in de communicatie.
Doel van de training is om als vrijwilliger beter aan te kunnen sluiten bij de leefwereld en de behoefte van mensen met een laag inkomen.

Aan het eind van de training:

  • Heb je meer inzicht in de problematiek van degene in armoede waardoor je deze persoon beter kunt ondersteunen.
  • Ben je op de hoogte van de verschillende verschijningsvormen van armoede.
  • Kun je signalen van armoede oppikken.
  • Ben je op de hoogte van de consequenties van arm zijn op verschillende terreinen.
  • Ben je je bewust van de sociale uitsluiting die kan ontstaan wanneer mensen lang in armoede leven.
  • Ben je je bewust van de valkuilen die je als vrijwilliger tegen kunt komen.

Tijdens deze interactieve training is veel ruimte voor eigen ervaringen en vragen. Een deel van de training is informatief, een deel is groepswerk waarin eigen ervaringen aan bod komen en ook gaan we met elkaar oefenen op welke manier je als vrijwilliger het beste om kunt gaan met de verschillende verschijningsvormen van armoede.

De training wordt gegeven in samenwerking met Stichting DE KIM. Ellen Hogema is de trainster. Zij is pastor diaconie van de parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort en gecertificeerd trainer.

Praktische informatie:
Voor wie
: Vrijwilligers die in hun werk te maken hebben met mensen met een laag inkomen
Data: De training beslaat 2 avonden namelijk; donderdag 16 en donderdag 23 maart
Tijdstip: Van 19.30 tot 21.30 uur. Vanaf 19.15 uur staat de koffie klaar
Lokatie: De Mannenzaal aan de Westsingel 47 te Amersfoort
Prijs: gratis
Inschrijven: Mailen naar: secretariaat@pactsamsam.nl

Reacties zijn gesloten.