Dag van de Armoede

Maandag 17 oktober is de Dag van de Armoede. Op deze dag organiseert Pact Sam Sam twee inspirerende activiteiten met een positieve insteek. Hoe kunnen we mensen ondersteunen, met geld, hulp of spullen?

Een theatervoorstelling gebaseerd op ervaringsverhalen

(On)Schuld

Studio 52nd geeft je met de voorstelling (On)Schuld een kijkje in het hoofd van iemand met schulden. Jongeren die in armoede opgroeien, hielpen met het schrijven van de tekst. Danser, actrice en mimer Ritzah Statia (nominatie BNG Cultuurprijs 2022) vertelt hún verhaal, onder regie van Kasper Kapteijn.

Na afloop gaan we met elkaar in gesprek. Wat kunnen wij doen om de lasten van armoede te verlichten? Tijdens de discussie willen we onderzoeken wat mogelijke oplossingen kunnen zijn en wat we zelf kunnen doen. Natuurlijk is er na afloop ook gelegenheid om na te praten in de foyer van het theater.

(On)Schuld is het vervolg op Eigen Schuld, een brutale en verrassende voorstelling over een rauw en confronterend maatschappelijk probleem. Hoe voelt het als je vrienden wel geld hebben voor de bioscoop, en jij niet? Hou je die dingen geheim en verzin je smoesjes als je geen geld hebt voor een kado? Hoe kom je aan de iPad die je voor school nodig hebt? En dan hebben we het nog niet eens over die schoenen, jas of smartphone.

Credits (On)schuld:
Tekst: Jongeren die opgroeien in armoede i.s.m. Eva Gouda | Regie: Kasper Kapteijn | Spel: Ritzah Statia |

Maandag 17 oktober, 20.00 uur

Theater De Lieve Vrouw

Lieve Vrouwestraat 13, 3811 BP Amersfoort

Wandeling / Expositie

Geld-ligt-niet-op-straat

Van 17 oktober tot en met 1 november 2022 heeft Pact Sam Sam een wandeling uitgezet in de binnenstad van Amersfoort. De route en kunstwerken vind je verderop op deze pagina.

Het is een wandeling door de stad waar een expositie van creaties je meeneemt in wat organisaties kunnen en willen betekenen voor hun medemens.

Er zijn bankbiljetten gemaakt maar dan anders…

De Inspiratiebron was een eurobiljet. Op een eurobiljet staat aan de voorzijde een raam of een poort. De poort en het raam symboliseren openheid en samenwerking in Europa. Op de achterzijde van het eurobiljet staan bruggen. De brug staat symbool voor communicatie tussen de mensen in Europa en de rest van de wereld. Verder hebben alle biljetten een watermerk, een kleur, een teken en een cijfer.

Het watermerk is ontstaan door teksten van eigen flyers of uitgescheurde teksten die tot de verbeelding spraken over het thema armoede.

Daarna is er een keuze gemaakt uit alle teksten. Er is geprobeerd om tot één tekst te komen waarover een raam, brug of poort geplaatst zou kunnen worden. Deze tekst zegt wat de kunstenaar wil delen over de organisatie.

De canvassen zijn gemaakt tijdens een workshop bedacht en aangeboden door Francien Hoving en Hedy Vermeer, samen vormen zij: DeKunstIsVerbinden.

Opening van de wandeling

Maandag 17 oktober, 19.00 uur

OLV-Toren

Actief tegen armoede

Meedoen

Houdt jullie organisatie zich ook bezig met armoedebestrijding in Amersfoort en zijn jullie nog niet te vinden op onze website, dan horen we graag van je.