Een terugblik op:

Festival HoopVol

Wat is Festival HoopVol

Een festival voor mensen die betrokken zijn bij armoedebestrijding in Amersfoort. Verdeeld over de twee zalen van Fluor lieten we je kennis maken met hoopvolle initiatieven. We nodigden je uit om verder te kijken dan de waan van de dag en om ideeën op te doen.

Terugblik

Festival HoopVol had een vol programma. Wil je meer lezen of foto’s bekijken? Klik dan op een van de onderdelen hieronder.

In de zaal Marktplaats vond je naast de podia GEVEN en SAMEN (zie aparte tabs) een informatiemarkt met tafels van verschillende HoopVolle initiatieven. Mooie projecten en/of organisaties om mee in gesprek te gaan. Er is een ook een portret tekenaar die voor de gelegenheid zwart-wit portretten van de bezoekers maakt.

De organisaties die aanwezig zijn (klik op de naam om direct naar de site van de organisatie te gaan):

Opening

Samen Rijk, Koen Bruning

“Twee derde van het totale vermogen in Nederland is in handen van 10 procent van de Nederlanders. Steeds meer mensen moeten harder werken dan ooit, maar hebben geen vast contract, kunnen een hypotheek wel vergeten en durven over een pensioen niet eens na te denken….Koen Bruning heeft dé oplossing voor deze problemen: het basisinkomen. Geef iedere Nederlander 1000 euro per maand….Bruning laat in Samen rijk enthousiast en onderbouwend zien hoe het basisinkomen de democratie versterkt, polarisatie tegengaat en burgers van links tot rechts onder een universeel idee verenigt.”

Koen Bruning (2000) studeerde Philosophy, Politics and Economics en doet momenteel de master Journalistiek & Media aan de UvA. Eerder schreef hij het boek Samen rijk (2021) en was hij coauteur van Er is wél een alternatief (2023). Begin dit jaar verscheen “Op het spectrum, leven met autisme” van zijn hand.

Gewoon Geld Geven, Kansfonds

Voor Kansfonds is het duidelijk: armoede in Nederland is simpelweg een tekort aan geld om rond te komen. Daarom maakt Kansfonds ruimte voor een totaal andere aanpak: Gewoon geld geven. Een oplossing die simpel en vernieuwend is en uitgaat van een positief mensbeeld.

De programmaleider van Kansfonds komt het project en wat we ervan leren toelichten.

Meer informatie vind je op de website van Kansfonds en misschien heb je het artikel van afgelopen vrijdag op de site van de NOS gezien?

Omarm Enschede

Omarm Enschede is een project van de lokale pers. Enschede is arm. Relatief beschouwd. Dat raakt de stad en haar inwoners. Veel inwoners, zelfs. Een op de drie inwoners moet zijn best doen om rond te komen.

De journalisten wilden weten hoe groot het probleem in Enschede nou eigenlijk is en doken erin. Dat levert een indringend dossier op vol met cijfers maar vooral ook verhalen van echte mensen,

Jennie Harmelink van Pact Sam Sam verzorgt een presentatie van dit bijzondere project en gaat met de aanwezigen in gesprek of deze narratieve benadering ook in Amersfoort toe te passen is.

Je vindt het dossier “Omarm Enschede” hier

Stichting Anders

Stichting ANDERS Nederland bouwt aan een beweging van geven. Dit doen ze door het opbouwen en ondersteunen van nieuwe ANDERS netwerken in het land. Deze netwerken zijn de daadkrachtige verbinders tussen lokale noden van kwetsbare mensen en lokale ondernemers die hier met hun eigen product, dienst of talent voor in actie komen. Want geven maakt rijk!

Op Festival HoopVol komt Stichting ANDERS haar werkwijze toelichten.

Voedselkastjes, Impact033

Impact033 nam het initiatief om de voedselkastjes in Amersfoort in kaart te brengen. Dat leidde tot een mooie kaart op Google Maps waarop alle kastjes van Amersfoort staan en een Facebookgroep.

Vorig jaar heeft Impact033 een voedselkastje getimmerd en verloot onder geïnteresseerden die graag een kastje in de tuin wilde plaatsen.

Op Festival HoopVol komt oprichter Sandra Barth ons kennis laten maken met eigenaren van deze buurtkastjes.

In de zaal LOUNGE vond je, naast het podium KRIJGEN en De Tafel van Delen (zie aparte tabs) een tafel met onze eigen succesnummers en een mega groot boek met succesnummers uit de rest van het land.

De eigen succesnummer vind je natuurlijk hier op onze site.

Clé Delphi was te horen op het podium KRIJGEN.

——-

Clé Delphi, recent afgestudeerd van het Conservatorium van ArtEZ in Muziektheater, is een Nederlandse singer-songwriter met een diepgaande liefde voor muziek en feminisme. Haar muziek, een mix van rauwe diepte en humor, raakt zowel emotioneel als lichtvoetig. Van intieme settings tot grote theaters, haar optredens zijn doordrenkt van expressieve jazz-invloeden en simplistisch gitaarspel. Naast haar solocarrière is ze lid van Collectief Teder, een feministisch muziektheatergezelschap. Hun laatste voorstelling, ‘Cornflakes, No Porn Flakes’, is onlangs in première gegaan.

Aan ‘De Tafel van Delen’ zijn we met elkaar in gesprek gegaan over hoe beleid en eigen initiatief armoede uit Amersfoort krijgen.