Op je mobiel is deze pagina het best te zien met de lange kant onder/boven

Woensdag 29 mei 2024, 19.00-21.00 uur

Festival HoopVol

Fluor, Oliemolenhof 22, 3812 PB Amersfoort

Toegang gratis na opgave.

Wat is Festival HoopVol

Een festival voor mensen die betrokken zijn bij armoedebestrijding in Amersfoort. Verdeeld over de twee zalen van Fluor maak je kennis met hoopvolle initiatieven. We nodigen je uit om verder te kijken dan de waan van de dag en om ideeën op te doen.

Inloop vanaf 18.45 uur en om 19.00 uur vindt de opening plaats. Er zijn lezingen, tafelgesprekken, informatiestands en nog veel meer. Het festival duurt tot 21.00 uur.

Opgeven kan via secretariaat@pactsamsam.nl

Programma

Het programma is rond. Klik op het schema voor een grotere weergave. Hieronder vind je een toelichting op de verschillende onderdelen van het programma.

In de zaal Marktplaats vind je naast de podia GEVEN en SAMEN (zie aparte tabs) een informatiemarkt met tafels van verschillende organisaties. Er is een ook een portret tekenaar die voor de gelegenheid zwart-wit portretten van de bezoekers maakt.

Op het podium GEVEN vindt de centrale opening plaats. Daarnaast kan je hier twee lezingen volgen. Mocht je geïnteresseerd zijn, zorg dan wel dat je een plekje bemachtigd want de sprekers zijn alleen te horen met een koptelefoon op. Voor alle duidelijkheid: de opening is voor iedereen te horen.

19.00 – 19.15 uur

Opening

19.35 – 20.05 uur

Samen Rijk, Koen Bruning

“Twee derde van het totale vermogen in Nederland is in handen van 10 procent van de Nederlanders. Steeds meer mensen moeten harder werken dan ooit, maar hebben geen vast contract, kunnen een hypotheek wel vergeten en durven over een pensioen niet eens na te denken….Koen Bruning heeft dé oplossing voor deze problemen: het basisinkomen. Geef iedere Nederlander 1000 euro per maand….Bruning laat in Samen rijk enthousiast en onderbouwend zien hoe het basisinkomen de democratie versterkt, polarisatie tegengaat en burgers van links tot rechts onder een universeel idee verenigt.”

Koen Bruning (2000) studeerde Philosophy, Politics and Economics en doet momenteel de master Journalistiek & Media aan de UvA. Eerder schreef hij het boek Samen rijk (2021) en was hij coauteur van Er is wél een alternatief (2023). Begin dit jaar verscheen “Op het spectrum, leven met autisme” van zijn hand.

19.20 – 19.40 uur

Gewoon Geld Geven, Kansfonds

Voor Kansfonds is het duidelijk: armoede in Nederland is simpelweg een tekort aan geld om rond te komen. Daarom maakt Kansfonds ruimte voor een totaal andere aanpak: Gewoon geld geven. Een oplossing die simpel en vernieuwend is en uitgaat van een positief mensbeeld.

De programmaleider van Kansfonds komt het project en wat we ervan leren toelichten.

Meer informatie vind je op de website van Kansfonds

19.15 – 19.35 uur

Omarm Enschede

Omarm Enschede is een project van de lokale pers. Enschede is arm. Relatief beschouwd. Dat raakt de stad en haar inwoners. Veel inwoners, zelfs. Een op de drie inwoners moet zijn best doen om rond te komen.

De journalisten wilden weten hoe groot het probleem in Enschede nou eigenlijk is en doken erin. Dat levert een indringend dossier op vol met cijfers maar vooral ook verhalen van echte mensen,

Jennie Harmelink van Pact Sam Sam gaat in  gesprek met de initiatiefnemers van dit project. Over wat ze leerden en wat het opleverde.

Je vindt het dossier “Omarm Enschede” hier

19.45 – 20.05 uur

Stichting Anders

Stichting ANDERS Nederland bouwt aan een beweging van geven. Dit doen ze door het opbouwen en ondersteunen van nieuwe ANDERS netwerken in het land. Deze netwerken zijn de daadkrachtige verbinders tussen lokale noden van kwetsbare mensen en lokale ondernemers die hier met hun eigen product, dienst of talent voor in actie komen. Want geven maakt rijk!

Op Festival HoopVol komt Stichting ANDERS haar werkwijze toelichten.

20.15 – 20.35 uur

Voedselkastjes, Impact033

Impact033 nam het initiatief om de voedselkastjes in Amersfoort in kaart te brengen. Dat leidde tot een mooie kaart op Google Maps waarop alle kastjes van Amersfoort staan en een Facebookgroep.

Vorig jaar heeft Impact033 een voedselkastje getimmerd en verloot onder geïnteresseerden die graag een kastje in de tuin wilde plaatsen.

Op Festival HoopVol komt oprichter Sandra Barth ons kennis laten maken met eigenaren van deze buurtkastjes.

In de zaal LOUNGE vind je, naast het podium KRIJGEN (zie aparte tab) een tafel met onze eigen succesnummers en een mega groot boek met succesnummers uit de rest van het land.

Clé Delphi is te horen op het podium KRIJGEN.

Daarnaast kan je op de avond zelf je aanmelden om model te zijn boor Dress for Success (ze staan met een tafel in Marktplaats). Aan het einde van de avond geven ze dan een modeshow en wordt hun werk zichtbaar voor iedereen.

Na de modeshow sluiten we op dit podium de avond af.

——-

Clé Delphi, recent afgestudeerd van het Conservatorium van ArtEZ in Muziektheater, is een Nederlandse singer-songwriter met een diepgaande liefde voor muziek en feminisme. Haar muziek, een mix van rauwe diepte en humor, raakt zowel emotioneel als lichtvoetig. Van intieme settings tot grote theaters, haar optredens zijn doordrenkt van expressieve jazz-invloeden en simplistisch gitaarspel. Naast haar solocarrière is ze lid van Collectief Teder, een feministisch muziektheatergezelschap. Hun laatste voorstelling, ‘Cornflakes, No Porn Flakes’, is onlangs in première gegaan.

Aan ‘De Tafel van Delen’ gaan we met elkaar in gesprek over hoe beleid en eigen initiatief armoede uit Amersfoort krijgen.