Terugblik op de Dag van de Armoede 2022

Pact Sam Sam kijkt terug op een aantal mooie activiteiten in het kader van de dag van de Armoede op maandag 17 oktober. In de Onze Lieve Vrouwe Toren heeft wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh de “Geld-ligt-niet-op-straat-wandeling” op een inspirerende manier geopend. Na een korte wandeling was het de buurt aan Studio 52nd met de voorstelling (On)schuld. Tijdens deze indringende monoloog werd mooi invoelbaar gemaakt wat armoede met iemand doet. Er volgde een bijzonder nagesprek waarin de aanwezigen eigen ervaringen over het leven in armoede deelden. Kortom een prachtige avond.

Inmiddels zijn alle kunstwerken weer uit de etalages gehaald. We hopen een permanente plek voor deze tentoonstelling te vinden. Zodra we daar meer nieuws over hebben dan laten we dat uiteraard weten.

Hieronder een aantal foto’s van onze activiteiten. De foto’s van het toneel zijn gemaakt door Studio 52nd.

Persoonlijke terugblik door Gerard Groen

De voorbereiding was verrassend: maken van ‘schilderijen’: op kunstzinnige wijze de bij Pact Sam Sam aangesloten organisaties presenteren en die in etalages van winkels in de binnenstad opstellen. Het was een mooie ‘Geld-ligt-niet-op-straat-wandeling’ waarin diverse mensen met elkaar kennis maakten en ervaringen uitwisselden nav de getoonde presentaties.

De voorstelling was indringend: ‘mijn hoofd is een rekenmachine’, ‘mijn hoofd is een rekenmachine’ en dat tientallen keren indringend herhaald, met alle pijn en emoties die de acteur van studio 52 opvoerde. Het voelde soms als ‘een stomp in de maag’  en gaf mij tranen in de ogen. Ik herken het hoofd als een rekenmachine wanneer soms het banksaldo krap wordt en het onzeker is of ik al de rekeningen kan betalen. En maar rekenen, door de dag heen en bij het wakker worden…….

De vele voorbeelden van hoe rond te komen met te weinig geld maakte duidelijk hoeveel stress dat met zich meebrengt. Herkenning door een pijnlijk verleden van geldkrapte en de schaamte die ik als kind voelde speelt daar zeker in mee.

Het is mooi om een steentje bij te kunnen dragen aan het verzachten van deze problemen in Amersfoort door actief te zijn in Pact Sam Sam.