Week tegen de Armoede

Dinsdag 17 oktober is de Dag tegen de Armoede. In de periode eromheen worden er diverse activiteiten georganiseerd die hiermee te maken hebben. Hieronder hebben we geprobeerd om een overzicht te bieden

Filmavond met panelgesprek

Film: I, Daniel Blake

In het kader van de week tegen de Armoede organiseert Pact Sam Sam een filmavond met paneldiscussie.

De film “I Daniel Blake” is een meeslepende film die gelijktijdig een gevoel van onbehaaglijkheid weet op te roepen. Deze Engelse film is een heldere vertaling voor de regelzucht anno 2023 in ons eigen land en dus ook in Amersfoort.

Allemaal doen we onze stinkende best om mensen te helpen bij hun bestaans (on)zekerheid. Vanuit de vele ‘systemen en regels’ bij zowel hulpverleningsinstanties en ook de vele ondersteuning door vrijwilligers, lopen stadgenoten makkelijk vast in ons gezamenlijke ‘systeem’. Daarmee verliezen we de kans om een (meer) menselijke maat te hanteren.

Om over dit dilemma verder na te denken, zal er aansluitend aan de film een goed gesprek plaatsvinden met 6 panelleden die allen een ander gezichtspunt vertegenwoordigen in dit gezamenlijke knelpunt. We willen proberen de tussenruimte te zoeken. We zijn allemaal mens en willen allemaal dat de inwoner zo goed mogelijk geholpen wordt. Hoe en waar zit er tussenruimte om meer klantgericht te werken? Waar zitten de mogelijkheden, waar zit weerstand, waar zit een organisatie gevangen in regels?

We nodigen je van harte uit om mee te komen kijken naar deze film, te luisteren naar het panel en achteraf in de foyer na te praten. We hopen met deze avond te inspireren om mogelijkheden buiten het ‘systeem’ te verkennen en ‘de menselijke maat’ meer naar de voorgrond te krijgen!

Maandag 9 oktober, 19.00 uur

Theater De Lieve Vrouw

Lieve Vrouwestraat 13, 3811 BP Amersfoort

Een 5-daagse challenge van Movisie

Armoede beter begrijpen

Wil je armoede beter begrijpen en oorzaken en gevolgen van armoede aanpakken? Speciaal voor jou heeft Movisie de ‘Challenge Armoede beter begrijpen, verrijk je kennis in vijf dagen’ ontwikkeld. Met slechts één korte opdracht per dag doe jij kennis op waarmee je armoede beter kunt begrijpen en agenderen. En spijker je je vaardigheden bij waarmee je mensen beter kunt ondersteunen.

In aanloop naar de wereldwijde dag tegen armoede op 17 oktober, organiseert Movisie in de week van 9 tot en met 13 oktober 2023 de ‘Challenge Armoede 2023 | Armoede beter begrijpen, verrijk je kennis in vijf dagen’. Elke dag staat in het teken van een ander thema met een daarbij passende opdracht. Iedere deelnemer krijgt deze automatisch toegestuurd. Meedoen kost maximaal een kwartier per dag.

Opgeven kan via de site van Movisie, meedoen is gratis.

Actie

Financiële problemen? Neem dan vrijblijvend een kijkje bij de voedselbank!

Voedselbank Amersfoort vraagt aan haar klanten om in de Week van de Armoede iemand mee te nemen die misschien ook in aanmerking komt voor een voedselpakket, maar zich nog niet heeft aangemeld, bijvoorbeeld familie, vrienden of buren. Oók anderen met financiële problemen zijn welkom.

Er bestaat nog veel schaamte om klant te worden bij de voedselbank. Jammer, want de waarde van een pakket is toch enkele tientjes per week; geld dat weer aan andere noodzakelijke dingen besteed kan worden. Bovendien kan de voedselbank helpen om wegwijs te worden in de grote hoeveelheid instanties en regelingen die er zijn om armoede te bestrijden. Zonde dat daar niet volop gebruik van wordt gemaakt.

Door een keertje mee te gaan met een bestaande klant kunnen mensen kijken hoe het halen van een voedselpakket werkt en ze krijgen meteen zelf ook een klein pakketje mee.

Denkt u ook in aanmerking te komen voor een voedselpakket, maar kent u geen bestaande klant om mee te gaan? En wilt u in deze week ook wel eens vrijblijvend rondkijken? Dat kan! Stuur dan een mailtje naar info@vbamersfoort.nl om u aan te melden met als onderwerp: rondkijken. Vrijwilligers leiden u rond en u krijgt ook een klein pakketje mee. Als het bezoek bevalt kunt u meteen een vervolgafspraak maken met een van de intakers.

Actief tegen armoede

Meedoen

Houdt jullie organisatie zich ook bezig met armoedebestrijding in Amersfoort en zijn jullie nog niet te vinden op onze website, dan horen we graag van je.